Pagini

vineri

CONFERINTA INTERNATIONALA DE GERMANISTICA - EDITIA A XVI - A



VINERI05 APRILIE – ORELE 9.00 – 16.00

Colectivul de germanistica din cadrul Facultatii de Litere organizeaza in perioada 4. - 6. aprilie 2013 in colaborare cu Societatea Germanistilor din Romania a 16 a editie a Conferintei Internationale de Germanistica de la Brasov cu tema “Authentizität, Varietät oder Verballhornung. Germanistische Streifzüge durch Literatur, Kultur und Sprache im globalisierten Raum.”.

Conferinta de germanistica de la Brasov reuneste anul acesta 40 de specialisti si cercetatori din importante centre universitare din Romania si Germania si este considerata una din cele mai importante manifestari de acest gen din tara, evidentiindu-se prin consecventa, continuitate si eficienta. Lucrarile prezentate in cadrul acestei prestigiose manifestari se regasesc in volume anuale publicate din 1999 pâna in 2011 la Brasov (editura Aldus) in seria Kronstädter Beiträge zur germanistischen Forschung (Contributii brasovene la cercetarea germanistica, coord. conf. dr. Carmen Elisabeth Puchianu).

In deschiderea lucrarilor editiei 2013 are loc lansarea noii serii de volume intitulate Kronstädter Beiträge zur Germanistik (Studii brasovene de germanistica) publicate incepind din 2012 la editura Karl Stutz din Passau/Germania. La eveniment va fi prezent alaturi de coordonatoarea volumului si editorul german. Lansarea de carte va fi marcata de un micro recital de vioara sustinut de Elena C r i s t i a n.

Prima sectiune a conferintei se va desfasura in incinta librariei si va cuprinde comunicari in limba germana din domeniul criticii si teoriei literare.
Moderatoare: Carmen E. P u c h i a n u, Delia C o t â r l e a  si Mariana Virginia L a z a r e s c u.

DIALOGURILE CREDINTEI


JOI –  04 APRILIE ORA 18.30
Tema: CONSTANTIN CEL MARE SI MAMA SA ELENA. Importanta politicii religioase pentru viata bisericeasca
Invitat: preot dr. Erneanu Corneliu Ilie (Grecia)

joi

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE - "ALTER EGO"


Expune: MIRCEA VOICU
Perioada expozitiei: 01 - 30 aprilie 2013
Vernisaj - MARTI - 02 APRILIE - ORA 17.00

„Dictionarele definesc sintagma de Alter Ego ca o personalitate distincta, diferita de cea a individului, sau ca o viata dubla. De asemenea, actorii dezvolta un alter ego atunci cind sint pe scena folosindu-se de persona sau masca.
Aceste referinte nu sunt deloc intimplatoare pentru ca expozitia din acest an este in strinsa legatura cu celelalte evenimente din anii trecuti: expozitia Personae din 2011 si Animi din 2012. Alter Ego este ultima din tripticul pe care l-am gindit si care graviteaza in jurul psihicului uman. Personae si Animi au incercat sa ilustreze atit masca pe care o purtam, cit si dualitatea existenta in fiecare dintre noi, iar Alter Ego-ul este combinatia primelor doua care fiinteaza intr-un alt plan.
Interpretarile pot fi diferite, dar sintetizat este vorba de o alta lume in care nu exista granite, nu exista expansiune, nu exista limite, nu exista probabilitate, ci doar un univers interior infinit.”
                                                                                                                               (Mircea Voicu)

EXPOZITIE DE ICOANE

Expune: ADELA ISTRATI (iconar)
Perioada expozitiei: 01 - 30 aprilie 2013

In aceasta perioada a Postului Mare, autoarea ne propune o incursiune in lumea fascinanta a icoanei, fereastra deschisa catre Imparatia lui Dumnezeu, marturia cunoasterii concrete a transfigurarii si sfintirii trupului omenesc, incercand a stabili pentru fiecare o corespondenta cu icoana interioara din inimile si vietile noastre.

vineri

SERILE FACULTATII DE LITERE

MIERCURI - 27 MARTIE - ORA 18.00
LANSARE DE CARTE SI LECTURI ALE POETILOR:

TEODORA COMAN - Cirtita de mansarda (Casa de editura Max Blecher)
DMITRI MITICOV - Dmitri: uite viata (Casa de editura Max Blecher)
Prezinta: Adrian Lacatus, Nicoleta Clivet, Claudiu Komartin si Andrei Bodiu.

Teodora Coman (n. 1976, Sibiu) a publicat poezii in revistele "Dilema veche", "Arca", "Euphorion", iar din 2011 scrie cronici de carte in revista "Poesis International". Prezenta cu un grupaj de poeme in antologia Ziua cea mai lunga (2011). Cirtita de mansarda reprezinta debutul sau editorial pentru care a obtinut premiul "Iustin Panta".

Dmitri Miticov (n. 1980, Tirgoviste) a publicat volumele de poezie Efectul de pelicula (2006) si Numele meu e Dmitri (2010), prin acest al doilea volum autorul asumindu-si biografia fictionala a poetului basarabean Dmitri Miticov, din Dubasari, care a luat nastere pe internet in 2007.

DIALOGURILE CREDINTEI


JOI –  28 MARTIE ORA 18.30
Tema: O EUROPA FARA CRESTINISM?
Invitat: LAURENTIU-CIPRIAN TUDOR – sociolog

Laurentiu-Ciprian Tudor s-a nascut in Brasov, la 27 septembrie 1973. Este licentiat in Sociologie la Universitatea “Transilvania” Brasov si are un masterat in Psihologie obtinut la Universitatea “Spiru Haret”.
Este cadru asociat la Universitatea “Transilvania” Brasov, colaborator permanent al revistei de psihologie umanista “Aici si Acum” a Societatii Romane de Psihologie Experientiala si membru al grupului de muzica psaltica Ikon. De-a lungul timpului a publicat numeroase eseuri si articole in reviste si ziare. Din anul 2007 devine colaborator permanent al revistei de literatura Singur. In anul 2003 Laurentiu debuteaza in poezie cu placheta de versuri Teama de Cerc si fuga dupa aripi aparuta la Editura Lux Libris. Doi ani mai tirziu lanseaza, tot la Editura Lux Libris Cupido poeme. Al treilea volum de versuri, Apostolul verilor, apare in 2007 la Editura Arania. In anul 2006 primeste premiul III pentru poezie la Festivalul de literatura “Mostenirea Vacarestilor” de la Tirgoviste. In anul 2007, la initiativa sa si a lui Adrian Munteanu, apare grupul “Caii-verzi-de-pe-pereti, grup pe care il coordoneaza pina in prezent. Acesta este format din scriitori, muzicieni si artisti plastici - consacrati sau nu - din Brasov si nu numai, care organizeaza evenimente culturale, seri de poezie, ateliere culturale, expozitii s.a.

joi

DIALOGURILE CREDINTEI


JOI - 21 MARTIE - ORA 18.30
Tema: TAINA VISULUI
Invitat: preot prof. dr. OVIDIU MOCEANU

Ovidiu Moceanu (n. 1949, Copru, Cluj) este profesor universitar in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii "Transilvania" din Brasov. 

Studii si eseuri:

  • Experienta lecturii, ed. Aula, Brasov, 1997;
  • Visul si Imparatia. O teologie a visului. Cu o prefata de Preot Ioan Bizau, ed. Antim, Cluj, 1998;
  • Visul si literatura, ed.Paralela 45, Pitesti, 1999 (Colectia "Deschideri", seria "Universitas");
  • Visul si literatura, editia a doua, ed. Paralela 45, Pitesti, 2002 (Colectia "Deschideri", seria "Literatura comparata");
  • Sensuri fundamentale, ed. Paralela 45, Pitesti, 2001 (Colectia "Cartea religioasa", seria "Studii teologice");
  • Literatura romana veche, ed. Universitatii "Transilvania", Brasov, 2002;
  • Literatura romana la inceputul secolului al XX -lea (1900 - 1918);
  • Reviste, curente si directii literare, ed. Universitatii "Transilvania", Brasov, 2002;
  • Teologie si filologie. Andrei Saguna vs. Ion Heliade Radulescu, ed. Paralela 45, Pitesti, 2003, (Colectia "Cartea religioasa", seria "Destin");
  • Litera si duh ed. Paralela 45, Pitesti, 2003 (Colectia "Cartea religioasa", seria "Destin");
  • Cu Hristos prin Babilon, ed. Nemira, Bucuresti, 2004;
  • Cuvinte si carti, ed. Universitatii "Transilvania", Brasov, 2006;
  • Disciplina lecturii, ed. Universitatii "Transilvania", Brasov, 2010;
  • Tratatul despre vis, ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2012.

vineri

DIALOGURILE CREDINTEI

JOI 14 MARTIE, ORA 18.30
Tema : MUCENICIA - HAINA DE LUMINA A ORTODOXIEI
Invitat : preot profesor dr. CONSTANTIN NECULA

Constantin Necula (n. 1970, Brasov):
- absolvent al Facultatii de Teologie "Andrei Saguna" - Sibiu; doctor in teologie (sectia catehetica-omiletica) in cadrul aceleiasi facultati (2004);
- studii de specializare la Padova si Versailles; cursuri de specializare in psihologie generala (1997-2000), in probleme legate de maltratarea copiilor, dependenta de alcool si droguri (2000) etc.
Carti publicate:
Viu va fi sufletul meu (2000); Iata, Mirele vine (2000); Iubi-Te-voi, Doamne! (2001); De ce esti trist, popor al Invierii? (2002); Sarea pamintului (2002); De dragul Evangheliei (2003); Asculta, Israel! (2003); Calutul lui Dumnezeu (2003); Privegheri (2003); Tineretea Ortodoxiei (2004); Praznicar (2004); Calea virtutilor (2005); Iubesc Doamne, ajuta neiubirii mele! (2005); Ogorul cu ingeri (2005); Sa ne rugam 8 zile cu Sf. Ioan de Kronstadt (2006); Sa ne rugam 8 zile cu Sf. Nectarie (2007); Sa ne rugam 8 zile cu Pr. Arsenie Boca (2007); Provocarile strazii (2007); Portile Cerului (2007); Viata Sf. Spiridon (2007); Sf. Benedict de Nurssia (2008); Tinerii si ispitele modernismului (2008).

SERILE FACULTATII DE LITERE



MIERCURI 06 MARTIE – ORA 17.00
LANSARE DE CARTE„NIMIC NU SE DA PE GRATIS. Breviar pentru autori in vilegiatura”
Autoare: Corina Ciocarlie
Prezinta: Andrei Bodiu, Alexandru Musina, Caius Dobrescu si Adrian Lacatus.

Corina Ciocarlie (n.1963, Timisoara). Critic literar, doctor in stiinte filologice. Traieste in Luxemburg din 1991. Redactor-sef al suplimentului literar Livres-Bucher Tageblatt. Coordoneaza colectia Afinitati a editurii Phi (Luxemburg). Preda romana la Parlamentul European si Curtea Europeana de Justitie. Colaboreaza la Romania literara, Orizont, Viata romaneasca, Nouveaux cahiers de l'Est (Paris), Revue litteraire / Leo Scheer (Paris), Le Jeudi (Luxemburg), etc. Volume in romana: Pragmatica personajului (1992, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor); Fals tratat de disperare (1995, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Timisoara); Femei in fata oglinzii (1998); In cautarea centrului pierdut (2010). Volume in franceza: Un miroir aux alouettes. Petit dictionnaire de la pensee nomade (1999); Laissez-passer. topographie litteraire d'une Europe des frontieres (2004).

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE - "SPIRITUL INALTIMILOR"


Expun: Dorin Bofan, Laurentiu Pavel si Serban Simbotelecan
Perioada expozitiei: 01 - 30 martie 2013
Vernisaj: marti - 05 martie 2013 - ora 17.00

Photolife si Libraria Okian din Brasov va invita din 04 martie sa descoperiti alaturi de Dorin Bofan, Laurentiu Pavel si Serban Simbotelecan spiritul inaltimilor intr-o expozitie foto dedicata in intregime muntelui. Cei trei prieteni s-au cunoscut prin intermediul pasiunii comune pentru munte si fotografie si au calatorit prin muntii din Romania, strabatind potecile din Retezat, Fagaras, Cernei, Bucegi, Ciucas, Apuseni sau Ceahlau. De asemenea, au vizitat muntii din Italia, Elvetia sau Norvegia. Calatoria lor abia a inceput si aventuri cel putin la fel de frumoase precum cele pe care le-au trait pina acum ii asteapta si in continuare. Alaturi de cei trei autori, gazda la acest eveniment va va fi si fotograful Dan Dinu, cel care a facut selectia celor sase expozitii din acest proiect inceput in 2013 de Photolife si Okian.

“Aceasta expozitie este dedicata frumusetii si salbaticiei muntelui. Este dedicata atit oamenilor care apreciaza si inteleg eforturile depuse pentru a savura momentele unice pe care le ofera zonele alpine, cit si celor care nu pot ajunge acolo sus, dar vor sa fie acolo macar cu sufletul pentru citeva momente. Este dedicata calatoriei in natura, dormitului in cort, trezitului de dimineata, parcurgerii traseelor in noapte, statului in frig, vintului, ploii si soarelui. Este dedicata momentelor de liniste, de regasire si de incintare. Unele imagini au fost realizate de fiecare din noi in solitudine, altele avind oameni dragi aproape. Dar in fiecare din ele se regasesc trairile unor experiente ce nu se uita. Ele reprezinta viziunea noastra asupra lumii naturale si bucuria de a fi acolo, in mijlocul ei” -  ne spun autorii.

Expozitia face parte dintr-o serie inceputa in 2013 la Libraria Okian, la care vor participa atit autori consacrati, cit si fotografi mai putin cunoscuti - insa nu mai putin talentati. Am inceput cu o expozitie minunata de portrete a Tatianei Volontir, au urmat peisajele spectaculoase din indepartata lumea a nordului, in viziunea lui Alexandru Bobeica, Vlad Popescu, Lucian Brindus si Dan Dinu, iar in lunile ce urmeaza continuam cu: Horia Bogdan, Cristian Goga si multi altii. In decembrie vom avea o noua expozitie dedicata celor mai frumoase imagini realizate de catre cei care au participat la cursurile sau workshop-urile Photolife.

DIALOGURILE CREDINTEI



JOI –  07 MARTIE ORA 18.30
Tema: APOCALIPSA JUDECATILOR NOASTRE
Invitat: preot lector. dr. Mihai Aurel

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE: "GRECIA – INSULELE CRETA SI THASSOS"


Expune: Ioan Zorila - artist fotograf
Perioada expozitiei: 01 - 31 martie 2013

Autorul este un vechi pasionat al artei fotografice, fiind totodata si membru fondator al fotoclubului EXDECO din Brasov.
In aceasta expozitie el prezinta o parte din frumusetile insulelor Creta si Thassos din Grecia, pe care le-a surprins cu ajutorul aparatului fotografic in timpul vizitei acestor locuri.