Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

vineri

CONFERINTELE SAGUNA - OKIAN

VINERI, 28 NOIEMBRIE, ORA 17.30
Sala festiva a Colegiului National " Andrei Saguna"
Tema : ISTORIE SI PROPAGANDA ISTORICA IN SOCIETATEA CONTEMPORANA
Invitat : academician IOAN AUREL POP, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca


Istoria și propaganda au mers uneori mână-n mână, în sensul că anumite date și fapte istorice au fost folosite de către unele persoane și organizații cu scopul influențării opiniilor, atitudinilor și comportamentelor unor grupuri de oameni spre scopuri bine precizate. Termenul propagandă este compromis astăzi, fiindcă toate propagandele cunoscute și popularizate au presupus grave exagerări, distorsiuni: mulți autori susțin că orice propagandă are conotație negativă.
Propaganda istorică are legătură cu trecutul, cu istoria și cu istoriografia, dar nu se confundă cu ele, ci le folosește ca pretext, ca mijloc. Propagandă istorică pot face politicienii, eseiștii, politologii, artiștii, chiar și istoricii, dar știință istorică - adică reconstituirea trecutului cu metode de specialitate, în scopul descoperirii adevărului (parțial, omenește posibil) - pot face numai profesioniștii domeniului, adică istoricii de meserie. Cum există o etică a oricărei profesiuni, este și una a meseriei de istoric!
Trecutul nu este așa cum îl figurează (uneori caricatural) propagandiștii de toate felurile, ci așa cum încearcă să-l reconstituie istoricii, după regulile meseriei. Se vor da exemple de prezentare a trecutului în stil propagandistic, cu scopul susținerii unor idei politice, naționale, naționaliste, avangardiste, xenofobe, internaționaliste, globaliste, europene etc. De aici apare nevoia stringentă de a nu ne lăsa amăgiți, de a fi conștienți de existența propagandei istorice, de deosebirea dintre realitate și propagandă; amăgirea este un fel de „somn al rațiunii”, iar „somnul rațiunii naște monștri”!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu