Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

vineri

EXPOZITIE DE PICTURA - "LUMI DIFERITE"


Expune: HO SONG
Perioada expozitiei: 1 – 10 mai
MIERCURI – 2 MAI – ORA 17.00 – VERNISAJ

Ho Song (n. 1980 Busan, Coreea de Sud):
- a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Dong, specializarea Limba si Literatura coreeana;
- in perioada martie 1980 – februarie 1984 a fost profesor de limba coreeana in Scoala Tehnica Superioara Daeyang;
- in februarie 1987 absolva cursul de masterat, specializarea Predarea limbii coreene ca a doua limba, in cadrul Facultatii de Pedagogie a Universitatii Yonsei;
- master in pedagogie;
- in prezent este: membru al Asociatiei Coreene de Belearte, secretar general al Asociatiei din Seul pentru schite din natura, membru in conducerea Asociatiei Coreene de Esperanto.

Esperanto, cea mai tânără limbă a lumii, va împlini anul acesta 125 de ani. Esperanto este Limba Internaţională creată în Polonia, în 1887, de către Dr.  Lazar Ludovic Zamenhof.
In România există două asociaţii de Esperanto: Asociaţia Română de Esperanto şi Asociaţia Română a Feroviarilor Esperantişti, ambele cu o bogată activitate în domeniu.
Pentru sărbătorirea celor 125 de ani de existenţă a limbii internaţionale, cele două asociaţii  participă cu mai multe acţiuni la un proiect comun "Esperanto 125", care constă în:
- organizarea unor stagii interne şi internaţionale, dar şi a unui curs de Esperanto prin Internet,
- programe turistice pentru esperantişti din ţară şi străinătate,
- invitarea în România a unui artist plastic sud-coreean esperantist, HO SONG, pentru a prezenta la Timişoara şi Braşov expoziţia de pictură "Lumi diferite". 

EXPOZITIE DE PICTURA - "SIMFONIE FLORALA"


Expune: ADELA ISTRATI
Perioada expozitiei: 1 - 31 mai

Adela Istrati, medic stomatolog, pasionata de artele frumoase, a absolvit Scoala de Arta Populara din Brasov, sectiile pictura si iconografie. Picteaza in ulei pe pinza sau carton peisaje, flori, naturi statice, precum si icoane pe lemn si sticla. Este membra a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor "Ion Tuculescu" din ianuarie 2012. A avut expozitii personale si de grup la Centrul Cultural Reduta, libraria Okian, Aula Universitatii Transilvania si Cercul Militar National din Bucuresti.

luni

OKIANSOPHIA



JOI - 26 APRILIE - ORA 18.30
LANSARE DE CARTE: "INTELECTUALI LA CRATITA" (volum colectiv, ed. Humanitas, 2012)
CONFERINTA: PLACERILE CARNII SI BUCURIILE SPIRITULUI
Invitat: DAN C. MIHAILESCU (critic si istoric literar, eseist)
Coordonator: prof. Adrian Sandu (Colegiul National "Andrei Saguna")
Prezinta: Cristian Muntean (preot prof. dr.) si Virgil Borcan (lector univ. dr.)

DAN C. MIHAILESCU (n. 1953) a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana la Universitatea din Bucuresti, in 1976. A fost cercetator la Institutul de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" (1980-2003), secretar de redactie al Revistei de istorie si teorie literara (1983-1986), editorul suplimentului Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul (1991-1996, 2001-2004), iar din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTv (Premiul Consiliului National al Audiovizualului in 2003). A scris cronici literare la revistele Transilvania (1983-1989), 22 (1994-2000) si Ziarul de duminica (2001-2006), apoi la Jurnalul national (2006-2007) si Evenimentul zilei, in prezent semnind articole in revista culturala Dilema veche.
A debutat editorial in 1982 cu volumul Perspective eminesciene (Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, reeditat in 2006), urmat de Dramaturgia lui Lucian Blaga, 1984, Intrebarile poeziei, 1989, Stingacii de dreapta, 1999, Carte de bucati, 2003, Scrieri de placere, 2004, Literatura romana in postceausism (vol. I, 2004, vol. II, 2006, vol. III, 2007), Indreptari de stinga, 2005, Viata literara (vol. I, 2005, vol. II, 2006), Dansind pe ruine, 2006, De la coroana regala la Cercul Polar, 2007, Idei cu zimti, 2008, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu, 2009, Despre Cioran si fascinatia nebuniei, 2010, Cartile care ne-au facut oameni, 2010, Si asa mai departe?, 2011, Oare chiar m-am intors de la Athos?, 2011. Literatura memorialistica si epistolara constituie unele dintre preocuparile sale constante.
Este prezent in volume colective (dictionare, antologii etc.) din tara si strainatate, cu peste treizeci de prefete, postfete, antologii, editii (de la I.L. Caragiale, Mircea Eliade, E.M. Cioran, Sextil Puscariu si F. Brunea-Fox la Haig Acterian, Ioan Petru Culianu, Valeriu Anania, Sorin Marculescu, Constanta Buzea si Ioan Es. Pop).
A tradus la editura Humanitas trei carti de Jean-Francois Revel (Cunoasterea inutila, 1993, Revirimentul democratiei, 1994, Obsesia antiamericana, 2004), teatru complet de Eugen Ionescu, in cinci volume, la editura Univers (1993-1998, Premiul Uniunii Scriitorilor), Sfirsitul imperiului, de Emmanuel Todd, Uniunea Europeana...o noua URSS?, de Vladimir Bukovski s.a.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor, al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti, premiile revistelor Transilvania, Flacara, Ateneu, Cuvintul, Tribuna, Luceafarul s.a.

"O carte de retete contine, subteran, toata mitologia mincarii din istoria omenirii. Insa fiecare are si o mitologie personala legata de avatarurile mesei. Am dorit inca de mult sa le unesc intr-o singura carte. Mi s-a intimplat uneori sa dau peste o reteta la un romancier cunoscut si, imediat ce terminam de citit, sa gatesc un fel de mincare a la maniere de..., asa cum poetii de la 1900 inventasera un stil al imitatiei, care, in fond, fixa mai bine modelul. Ideea ca prepar cocktailuri sau rulade semnate ma amuza atit pe mine, cit si pe invitatii mei. Dintr-un motiv obscur, scriitorii, intelectualii, artistii sint considerati, prin prejudecata, oameni aflati la kilometri departare de "cratita". M-am gindit ca n-ar fi rau ca lumea sa-i vada si-n alt loc decit in turnul de fildes fara bucatarie, in care i-a asezat, de cele mai multe ori pe nedrept, traditia. As fi vrut ca aroma mincarurilor sa-i lege, cu miinile ei lungi si transparente, pe cei care citesc si maninca de cei care scriu si gatesc.
[...]Cele doua liste strict alfabetice, de la B la Z, au fost impletite ca la o masa festiva, unde, cel putin odinioara, alternau riguros doamnele cu domnii. Autorul colectiv astfel rezultat are, ca-n povesti, 40 de miini cu care sa pregateasca masa. Virsta lui este intre 33 si 95 de ani. Geografic vorbind, e acoperita cam toata harta Romaniei: exista spatiul regatean, cu varianta oltean, cel banatean, cel ardelean, moldovean si nasaudean, plus ceva Mitteleuropa. In privinta apetitului, autorul colectiv trece prin toate fazele: anorexic, mofturos, gourmet, gurmand sau chiar mincau. Priceput sau nu la prepararea bucatelor, are totusi citeva retete personale de impartasit. Fiecarui autor individual i-am schitat, din citeva linii numai, un mic portret literar separat, neconventional si subiectiv, intrucit toti sint prea cunoscuti ca sa mai aiba nevoie de trimiteri clasice la titlurile cartilor scrise sau traduse[...]"
                                                                                                                                 (Ioana Parvulescu)

LANSARE DE CARTE



VINERI – 27 APRILIE – ORA 18.30
Libraria Okian si Fundatia Arania - prin grupul de litere-sunete-si-culori “Caii verzi de pe pereti” - va invita la  lansarea volumului bilingv de versuri “GRADINA DIN TURN”/”DER GARTEN IM TURM”
Autor: LILIANA URSU
Invitati: Ioan Radu Vacarescu (presedintele UAP Sibiu), Dragos Varga (redactor sef al revistei Transilvania, Sibiu), Beatrice Ungar (redactor sef Hermannstadter Zeitung), Carmen E. Puchianu (conf. dr.) si violoncelistul Sebastian Vartosu
Moderatori: Adrian Munteanu si Laurentiu-Ciprian Tudor

Liliana Ursu (n. 11 iulie 1949, Sibiu):
Studii: 1972 - Facultatea de limba si literatura engleza, Universitatea Bucuresti; 1992-1993 program de documentare in stiintele comunicarii, Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.; 1997 - specializare in audiovizual la BBC; 1998 - curs de management la Institutul International de la Amsterdam.
A lucrat la Televiziunea Romana, redactor in cadrul Studioului de Film si in Redactia Emisiunilor Culturale, la Universitatea Bucuresti, Facultatea de limba si literatura engleza, cursuri de limba engleza, profesor asociat, la Radiodifuziunea  Romana, redactia teatru radiofonic si realizator de emisiuni culturale si talk show-uri  in cadrul redactiei literatura, arte, stiinta. Intre 1992 si 1993  a fost bursier Fulbright, profesor la Universitatea de Stat din Pennsylvania, iar in anul 2000 profesor asociat la Facultatea de limba si literatura engleza a Universitatii de Stat din  Louisville, SUA.
Volume de poezie: "Viata deasupra orasului", "Ordinea clipelor", "Piata aurarilor", "Zona de protectie",  editura Eminescu, "Corali" editura Eminescu, "Inger calare pe fiara", editura Cartea Romaneasca, "Sus sa avem inimile," editura Eminescu, "Cartea farurilor" editie bilingva, romano-engleza.
Volume de proza: "La jumatatea drumului" proza scurta şi "Visul".
A publicat in reviste precum Romania  Literara, Luceafarul, Transilvania, Steaua, Vatra, Viata Romaneasca, Cronica, Secolul XX, Atheneu, Convorbiri literare, Orizont, Euphorion etc. si in reviste din SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Spania, Portugalia, Grecia, Italia,Germania, Olanda, Belgia, Macedonia, Grecia, Turcia, Cehoslovacia, Polonia, Brazilia.

CLUB DE ARTA S.F. "ANTARES"


JOI – 12 APRILIE – ORA 17.00
Film: "LABIRINTUL LUI PAN" (2006)
Regie: Guillermo del Toro
Distributie: Ivana Baquero, Sergi Lopez, Maribel Verdu
Moderator: Catalin Badea-Gheracostea

Scurta descriere:
Razboiul Civil din 1936 care a dus la aproape 40 de ani de dictatura a lui Franco a fost teribil pentru Spania... "Labirintul lui Pan” povesteste urmarile razboiului, depasind drama istorica si aducind la viata ororile Spaniei fasciste. Este un thriller cu elemente fantastice si clasice ale genului gore a la Toro.
Ne aflam in Spania anului 1944 cind tinara de 13 ani Ofelia (Ivana Baquero) este fortata sa se mute in casa noului tata, acum ca mama sa (Ariadna Gil) trebuie sa nasca. Ea isi uraste noua viata si noul tata, tiranicul capitan Vidal (o incredibil de morbida interpretare din partea lui Sergi Lopez). Acesta vrea sa anihileze miscarea de partizani care refuza sa se supuna regimului fascist. Ofelia si-a gasit un aliat in Mercedes (Maribel Verdu), servitoarea, care ii ajuta in secret pe rebeli. Aceasta va descoperi intr-o noapte ruinele unui labirint, in mijlocul caruia va intilni un faun (Pan – interpretat de Doug Jones) care ii dezvaluie faptul ca ea este de fapt printesa pe care el o astepta de foarte mult timp. Pentru a se putea reintoarce in regatul ei magic, Ofelia va trebui sa treaca de trei probe de foc, intr-o aventura in care realitatea si magia se confunda.
O poveste pentru adulti, o dovada a puterii imaginatiei. O poveste gotica pe fundalul represiunii franchiste post-razboi... O poveste fara varsta despre bine si rau, despre curaj si sacrificiu, despre dragoste si pierderi...