Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

marți

UNDE ESTE GINDIREA POLITICA ASTAZI? PROTESTE, PIATA PUBLICA, PARTIDE

VINERI – 27 IANUARIE – ORA 17.00
LANSAREA VOLUMULUI: “CRITICATAC - ANTOLOGIE I ( 2010 – 2011 )”
Participa CriticAtac: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Victoria Stoiciu, Ciprian Siulea
Invitati: Andrei Bodiu, Gabriel Chindea, Caius Dobrescu, Adrian Lacatus, Alexandru Musina, Cristian Pralea

CriticAtac este un grup de critica socoala, intelectuala si politica. Orientarea ideologica generala a grupului este de stinga, dar nu sintem o secta ideologica si nu ne petrecem timpul felicitîndu-ne unul pe celalalt cît de bine si pe linie gindim. Exista o anumita diversitate între noi, printre altele si pentru ca unul din principalele lucruri care ne-a unit este încercarea de a inventa ceva nou într-un spatiu public prea obosit, autist, rutinat si autoritar.
Nu sîntem în primul rînd o grupare academică. Ne place să credem că emitem idei, dar cel puţin la fel de importantă ca producţia de idei proprii e promovarea tuturor ideilor care ni se par vitale, încercarea de a implica oamenii în politică şi societate şi de a atrage noi zone de public într-un spaţiu de dezbatere care acum e în pragul colapsului. Sînt mult prea mulţi cei care nu se exprimă şi nu sînt reprezentaţi niciodată, şi mult prea puţini şi previzibili cei care „fac agenda”.
Vrem să discutăm despre lucruri fundamentale pentru o societate: egalitate, drepturi individuale ale fiecăruia şi dreptul societăţii întregi la un drum propriu, discriminări şi privilegii, inegalităţi şi şanse de reuşită, raporturi dintre angajaţi şi angajatori, raporturi dintre societate şi stat, rolul statului, trecut recent, viitorul sistemului politic etc., dar vrem să discutăm despre aceste lucuri într-un mod relevant şi accesibil. În acelaşi timp, nu ne interesează anticorporatisme de salon, „ecologisme” fanatice, critici de bonton dar lipsite de argumente ale „societăţii de consum”.
Vrem să discutăm despre bănci, sistemul de sănătate, sindicate, instituţii şi servicii de stat, alegeri, politici publice, biserică, urbanism şi orice altceva e de interes public major. Vrem să discutăm despre aceste lucruri cît mai bine fundamentat teoretic, dar fără academism, snobism sau preţiozitate şi într-un mod care să aibă o semnificaţie directă pentru toţi cei potenţial interesaţi.
Promovăm un discurs critic tranşant, fără accente pamfletare dar de asemenea fără complexe şi pudibonderii. Sînt suficient de mulţi cei care spun atrocităţi într-un limbaj cît se poate de indirect, politicos şi elegant. CriticAtac, deci, înseamnă: dorinţa de discurs critic relaxat, dorinţa de a ieşi din diverse transe tematice, culturale sau politice, dorinţa de a depăşi fricile care paralizează spaţul nostru public: frica de a risca, frica de propriul trecut, frica de a avea altă opinie decît cele acceptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu