Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

luni

OKIANSOPHIA



JOI - 26 APRILIE - ORA 18.30
LANSARE DE CARTE: "INTELECTUALI LA CRATITA" (volum colectiv, ed. Humanitas, 2012)
CONFERINTA: PLACERILE CARNII SI BUCURIILE SPIRITULUI
Invitat: DAN C. MIHAILESCU (critic si istoric literar, eseist)
Coordonator: prof. Adrian Sandu (Colegiul National "Andrei Saguna")
Prezinta: Cristian Muntean (preot prof. dr.) si Virgil Borcan (lector univ. dr.)

DAN C. MIHAILESCU (n. 1953) a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana la Universitatea din Bucuresti, in 1976. A fost cercetator la Institutul de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" (1980-2003), secretar de redactie al Revistei de istorie si teorie literara (1983-1986), editorul suplimentului Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul (1991-1996, 2001-2004), iar din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTv (Premiul Consiliului National al Audiovizualului in 2003). A scris cronici literare la revistele Transilvania (1983-1989), 22 (1994-2000) si Ziarul de duminica (2001-2006), apoi la Jurnalul national (2006-2007) si Evenimentul zilei, in prezent semnind articole in revista culturala Dilema veche.
A debutat editorial in 1982 cu volumul Perspective eminesciene (Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, reeditat in 2006), urmat de Dramaturgia lui Lucian Blaga, 1984, Intrebarile poeziei, 1989, Stingacii de dreapta, 1999, Carte de bucati, 2003, Scrieri de placere, 2004, Literatura romana in postceausism (vol. I, 2004, vol. II, 2006, vol. III, 2007), Indreptari de stinga, 2005, Viata literara (vol. I, 2005, vol. II, 2006), Dansind pe ruine, 2006, De la coroana regala la Cercul Polar, 2007, Idei cu zimti, 2008, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu, 2009, Despre Cioran si fascinatia nebuniei, 2010, Cartile care ne-au facut oameni, 2010, Si asa mai departe?, 2011, Oare chiar m-am intors de la Athos?, 2011. Literatura memorialistica si epistolara constituie unele dintre preocuparile sale constante.
Este prezent in volume colective (dictionare, antologii etc.) din tara si strainatate, cu peste treizeci de prefete, postfete, antologii, editii (de la I.L. Caragiale, Mircea Eliade, E.M. Cioran, Sextil Puscariu si F. Brunea-Fox la Haig Acterian, Ioan Petru Culianu, Valeriu Anania, Sorin Marculescu, Constanta Buzea si Ioan Es. Pop).
A tradus la editura Humanitas trei carti de Jean-Francois Revel (Cunoasterea inutila, 1993, Revirimentul democratiei, 1994, Obsesia antiamericana, 2004), teatru complet de Eugen Ionescu, in cinci volume, la editura Univers (1993-1998, Premiul Uniunii Scriitorilor), Sfirsitul imperiului, de Emmanuel Todd, Uniunea Europeana...o noua URSS?, de Vladimir Bukovski s.a.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor, al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti, premiile revistelor Transilvania, Flacara, Ateneu, Cuvintul, Tribuna, Luceafarul s.a.

"O carte de retete contine, subteran, toata mitologia mincarii din istoria omenirii. Insa fiecare are si o mitologie personala legata de avatarurile mesei. Am dorit inca de mult sa le unesc intr-o singura carte. Mi s-a intimplat uneori sa dau peste o reteta la un romancier cunoscut si, imediat ce terminam de citit, sa gatesc un fel de mincare a la maniere de..., asa cum poetii de la 1900 inventasera un stil al imitatiei, care, in fond, fixa mai bine modelul. Ideea ca prepar cocktailuri sau rulade semnate ma amuza atit pe mine, cit si pe invitatii mei. Dintr-un motiv obscur, scriitorii, intelectualii, artistii sint considerati, prin prejudecata, oameni aflati la kilometri departare de "cratita". M-am gindit ca n-ar fi rau ca lumea sa-i vada si-n alt loc decit in turnul de fildes fara bucatarie, in care i-a asezat, de cele mai multe ori pe nedrept, traditia. As fi vrut ca aroma mincarurilor sa-i lege, cu miinile ei lungi si transparente, pe cei care citesc si maninca de cei care scriu si gatesc.
[...]Cele doua liste strict alfabetice, de la B la Z, au fost impletite ca la o masa festiva, unde, cel putin odinioara, alternau riguros doamnele cu domnii. Autorul colectiv astfel rezultat are, ca-n povesti, 40 de miini cu care sa pregateasca masa. Virsta lui este intre 33 si 95 de ani. Geografic vorbind, e acoperita cam toata harta Romaniei: exista spatiul regatean, cu varianta oltean, cel banatean, cel ardelean, moldovean si nasaudean, plus ceva Mitteleuropa. In privinta apetitului, autorul colectiv trece prin toate fazele: anorexic, mofturos, gourmet, gurmand sau chiar mincau. Priceput sau nu la prepararea bucatelor, are totusi citeva retete personale de impartasit. Fiecarui autor individual i-am schitat, din citeva linii numai, un mic portret literar separat, neconventional si subiectiv, intrucit toti sint prea cunoscuti ca sa mai aiba nevoie de trimiteri clasice la titlurile cartilor scrise sau traduse[...]"
                                                                                                                                 (Ioana Parvulescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu