Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

vineri

LANSARE DE CARTE


VINERI – 1 IUNIE – ORA 17.00
LANSAREA VOLUMELOR:
“Critica in transee. De la realismul socialist la autonomia esteticului” de Alex Goldis
Estetica lui Norman Manea de Claudiu Turcus
Invitati: ALEX GOLDIS si CLAUDIU TURCUS
Prezinta: Andrei Bodiu, Adrian Lacatus, Nicoleta Clivet si Ruxandra Ivancescu

Alex Goldis s-a nascut pe 26 aprilie 1982. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctor in filologie – cu distinctia summa cum laude – al aceleiasi universitati. A fost redactor la revistele Echinox (2003-2005) si Verso (2006). In prezent este asistent universitar la Facultatea de Litere (Universitatea „Babes-Bolyai”). Redactor si cronicar literar la revistele Cultura, Vatra si Steaua. A publicat peste 200 de cronici si eseuri in revistele mentionate, dar si in Bucurestiul cultural, Tribuna, Cuvintul, Euphorion etc. Prezent in volumele colective (selectiv): Horea Poenar (coord.), Dictionar Echinox, 2004; Ruxandra Cesereanu (coord.), Romania inghesuita – cutii de chibrituri, borcane, conserve, 2006; Sanda Cordos (coord.), Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Al. Cistelecan (coord.), Mircea Ivanescu – 80, 2011. Coordonator al colectiei „Prozoteca” a Editurii Casa Cartii de Stiinta.

“Critica lui Alex Goldis are deopotriva dictiunea ideii si verva expresiei acute, rigoarea adecvarii si scrupulozitatea aplicatiei, intr-un ton de salutara ironie controlata, de transanta si echilibru esential, si in cercetarea dedicata criticii romanesti din primele trei decenii postbelice. O cercetare in totul riguroasa, cu evidente merite de expresie si de tensiune, vivacitate si ritm al dezbaterii; cercetare ce-ar merita rasplatita ca o summa si cu o summa.”
                                                                                                                                           (Al. Cistelecan)

Claudiu Turcus s-a nascut pe 1 septembrie 1981 la Beius. A absolvit Facultatea de Litere si masteratul de Literatura romana in context european din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2011 este doctor in filologie. Preda naratologie si scriere creativa la Universitatea „Babes-Bolyai”, fiind prezent in volumele colective Exilul literar romanesc inainte si dupa 1989 (Univerzita Komenskeho, Bratislava, 2011) si Obsesia incertitudinii/The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea (Polirom, Iasi, 2011). Intre 2007 si 2009 a fost cronicarul revistei culturale Vatra, iar din 2011 colaboreaza constant la Observator cultural. Semneaza, de asemenea, articole in Cultura, Dilema veche, Steaua, Verso.
In 2010 a beneficiat de un Fellowship Research la Bard College, New York, sustinut de Institutul Cultural Roman si Institute for International Liberal Education. Estetica lui Norman Manea  reprezinta debutul sau editorial.

“Claudiu Turcus scrie bine, dens, fara discursivitati lenese, reusind uneori formulari sclipitoare, incitante. Norman Manea apare in versiunea lui drept un scriitor eminamente subiectiv: cerebral, problematizant, cu mari apetente speculative, un apologet al individualismului, un analist fara astimpar al interioritatii si al alienarii psiho-sociale, un agnostic cu indoieli identitare, un cuget dubitativ, nelinistit, sceptic. El este deopotriva un adversar al totalitarismelor si al extremismelor de orice fel, cineva care atribuie scrisului o valoare morala, iar artei calitatea de refugiu, dar si de terapie.”
                                                                                                                                             (Paul Cornea)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu