Libraria Okian

Str. Muresenilor, nr.1
Brasov
Tel : 0268/477131

sâmbătă

EXPOZITIE DE PICTURA - AUREL BORDENACHE



VERNISAJ: MARTI – 04 SEPTEMBRIE - ORA 17.00
Colectia Constantin Sarbu
Perioada expozitiei: 01 – 31 septembrie 2012

"Nascut la Husi in 1902, cu studii de arta in Iasi, Bucuresti, Paris si Liege, cu tablouri facind parte din  umeroase colectii particulare, dar si ale multor muzee (printre care Prado si Luvru), valorificindu-si extraordinarul talent de portretist ca pictor al Curtii Regale si autor a numeroase portrete de oameni politici si de cultura, Aurel Bordenache a excelat in tot ce a intreprins - ca portretist, peisagist, grafician de mare forta si ilustrator de carte (ale unor editii bibliofile din scrierile lui Eminescu, Sadoveanu, Rebreanu, etc.), dar si ca autor al Monumentului-mausoleu de la Marasti.
Artistul si-a deschis cu incintare ochii asupra naturii si fermecat de lumina care o impodobeste cu imaterialitatea si transparentele ei si cu un fel de umilinta a sufletului nu s-a gindit decit sa fixeze minunea care se infatisa in fata ochilor, fie peisaj, chip de om, nud sau flori. Lumina si culoarea sint elementele de care pictorul uzeaza in modul cel mai liber, ca mijloace de expresie poetica, ele fiind trecute prin experienta si viziunea unui artist modern, caruia ii este organica o anume inflexiune neoimpresionista. Bordenache poseda acea forta particulara ce i-a permis sa asimileze ceea ce este profund si peren in traditii si sa retina ceea ce a fost viabil in avangarde. Aceasta pictura care ne este atit de apropiata, atit de familiara si care pare a izvori direct din viata, atinge izbindirea ei suprema prin exaltarea frumosului.
Pictura lui Bordenache evidentiaza ideea ca frumosul la care ajunge elaborarea intreprinsa de artist nu este un dat arbitrar si inerent doar omului si aspiratiilor sale, ci este inclus in realitate, iar ridicarea realului la frumos prin organizarea si armonizarea lui consta in a-l reda definitiv naturii sale celei mai adevarate pe care doar gindirea umana este capabila s-o atinga."
                                                                                                                           (Veronica Bodea Tatulea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu